piątek, 21 czerwca 2013

Utrwalanie żywności - technologia "płotków"

Utrwalanie produktów spożywczych odgrywa kluczową rolę dla ich bezpieczeństwa zdrowotnego. Dzieje się tak ponieważ żywność należy do produktów, które są szczególnie podatne na działalność różnego rodzaju mikroorganizmów i reakcje enzymatyczne. Jako że w większości gotowych produktów spożywczych jakikolwiek rozwój organizmów nie jest pożądany, stosowanych jest wiele procesów technologicznych, dzięki którym żywność jest utrwalana i zachowuje dłuższą datę ważności.

poniedziałek, 17 czerwca 2013

Biofilm i zagrożenia jakie ze sobą niesie

Dziś przedstawię wam temat biofilmu, który stanowi bardzo istotny problem w przemyśle spożywczym. Niestosowanie się do zasad GMP będzie skutkowało nasileniem się tego problemu a produkowana żywność będzie narażona na zakażenie, niekiedy bardzo groźnymi bakteriami. Biofilm jest bardzo cienką powłoką przylegającą do różnych powierzchni w zakładzie (maszyny, ściany, taśmy, podłoga), która otacza i ochrania bakterie różnych gatunków. Twór ten stanowi poważne zagrożenie w zakładach przemysłu spożywczego i każda osoba odpowiedzialna za bezpieczeństwo produkowanej żywności musi mieć go na uwadze i podejmować wszelkie działania mające na celu zapobieganie jego powstawaniu.